Een Lean Six Sigma Marathon

Ik ben een fervent marathon loper, maar met de Rotterdamse marathon van 2015 ging het mis. Na 5 kilometer kreeg ik kramp ik mijn kuiten en elke drinkpost was voor mij als een stamcafé. Waar anderen hardlopers 1 bekertje water dronken, dronk ik er minstens 5. Na 30 kilometer schoof ik mijn trots opzij en stapte uit de marathon.

De diagnose

De volgende dag toch maar even langs de huisarts. De arts ging voor mij geheel onverwachts mijn bloedsuikerspiegel meten. Vanwege de abnormale hoogte van mijn suikerspiegel kon het instrument het niet meten. Direct doorgestuurd naar het ziekenhuis en daar gaf de bloedsuikermeter 44 aan. Dit getal zal de meeste van jullie weinig zeggen, maar normaal zit je bloedsuikerspiegel tussen de 4 en 8. De diagnose was diabetes en later bleek diabetes type 1. 1 ding werd me duidelijk tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Ik moest mijn bloedsuiker beheersen met een aanpak die effectief zou zijn.

De aanpak

Als Black Belt leer je hoe je problemen blijvend kan oplossen. Je leert om grondoorzaken te vinden die invloed hebben op het probleem. In mijn geval had ik een probleem met de spreiding van mijn bloedsuikerspiegel. Met andere woorden soms een te hoge bloedsuiker (hyper) en soms een te lage bloedsuiker (hypo). Ik ging een experiment opzetten om vast te stellen welke factoren mijn bloedsuikerspiegel beïnvloeden en hoe groot de invloed van deze factoren zouden zijn. Mijn doel was namelijk om nog zonder insuline te spuiten mijn bloedsuikerspiegel te beheersen. Ofwel mijn periode zonder insuline, ook wel honeymoon genoemd, zo lang mogelijk te rekken.

De invloedsfactoren

Ik kwam er al snel achter dat sporten een positief effect heeft op mijn bloedsuiker. En dat het eten van koolhydraten een negatief effect heeft op mijn bloedsuiker. Ook het laat naar bed gaan en stress hebben, hebben in mijn geval een negatieve invloed op mijn bloedsuiker. Ik wist nu wat mijn invloedfactoren waren, maar wist nog niet hoe groot de invloed was. Ik ging daarom de invloedsfactoren kwantificeren door ze te meten. Denk hierbij aan het meten van: aantal koolhydraten per maaltijd, intensiteit van het hardlopen/bewegen en diepe en lichte slaap. Deze metingen relateerde ik aan een continue meting van mijn bloedsuikers en ging dit vervolgens analyseren.

New York 2015

Door het analyseren van mijn bloedsuikerwaarden in combinatie met deze factoren heb ik zeer goed inzicht gekregen in de onderlinge verbanden. Ik wist hoe ik mijn suikerspiegel stabiel kon krijgen, zonder het spuiten van insuline. Dit betekent een ijzeren discipline als het gaat om eten, sporten, slapen en werken. Een half jaar na de marathon van Rotterdam liep ik een fantastische marathon van New York met een persoonlijk record. Deze marathon liep ik op 1 energiereep. Na de finish viel ik wel flauw van de honger in de armen van mijn zus, maar dat terzijde. Ik heb een klein jaar lang geen insuline hoeven te spuiten en de artsen stonden versteld van de duur van mijn honeymoon. Nu spuit ik zeer weinig insuline, omdat mijn lichaam inmiddels geen insuline meer produceert. Ik ben het gelukkige levende bewijs dat Lean Six Sigma werkt en dat het lopen van marathons met suikerziekte haalbaar is.

Schrijf je in!

Neem contact op!

Heb je nog vragen? Stuur gerust een email en wij zullen zo snel mogelijk uw vraag beantwoorden.